Eerste Hollandsche IJssel armada smaakt naar meer

Gepubliceerd op 27 augustus 2018 om 10:09

Armada volgt museumschip Zeldenrust in getijdedeel van de Hollandsche IJssel (foto ©Rob Stolk Concepts)

Bij de eerste armada van de stichting Hollandsche IJssel voeren tientallen boten en schepen vanaf IJsselstein en Capelle naar Gouda. De bedoeling tegelijkertijd om twee uur in de kaasstad te arriveren mislukte jammerlijk, maar dat mocht de pret niet drukken.

Door rugwind en getijdestroom arriveerde de vloot uit Capelle namelijk veel vroeger dan voorzien en de wachttijden bij bruggen en sluizen zorgden ervoor dat de vloot uit IJsselstein veel te laat arriveerde. Het beoogde effect om veel vaartuigen op een moment aan de IJsselkade in Gouda te krijgen ging daardoor de mist in. De organisatie was desondanks tevreden. 

In Oudewater heette wethouder Walther Kok die het eerste stuk meevoer de deelnemers namens de stad welkom.

In Gouda werden de deelnemers, die in het kielzog van de historische vlaggenschepen Zeldenrust en Jan Kordaat hadden gevaren, opgewacht door de Goudse wethouder Thierry van Vugt  en zijn collega Daan de Haas uit Zuidplas. De laatste is de bestuurlijke trekker van de stichting voor de Regio Midden-Holland. Voorzitter Jan Kromwijk verzekerde het publiek en de deelnemers dat de stichting zijn best doet om veel te betekenen voor de pleziervaart. Daarna werd alles traditioneel beklonken met een echter bitter.

Wethouder Thierry van Vugt (midden) verwelkomde de deelnemers op de IJsselkade in Gouda. Links zijn collega Daan de Haas van Zuidplas en rechts voorzitter Jan Kromwijk.  (foto ©Rob Stolk Concepts)

Zwaaiende toeschouwers ter hoogte van Park Hitland.  (foto ©Rob Stolk Concepts)

Aankomst vlaggenschip Jan Kordaat met schipper Wim Knol aan het roer bij de IJsselkade in Gouda.  (foto ©Rob Stolk Concepts)

'Het was vooral erg gezellig', meende Kromwijk na afloop. 'Vooral door de vele zwaaiende mensen op de kades en bruggen in het gekanaliseerde deel en belangstellenden die de vloot vanaf de dijken volgden. Alleen daarom is het de moeite waard om er een vervolg aan te geven. Ik weet zeker dat er dan veel meer deelnemers zijn.' 

De bedoeling van de organisatie is om aandacht te krijgen voor pleziervaart op de Hollandsche IJssel en dat is zeker gelukt.

De noodzaak op tijd terug te moeten keren speelde op. Vlaggenschip Zeldenrust kon niet wachten op de komst van de Jan Kordaat, omdat schipper Jacco Pols bang was niet meer door de Algerasluizen te kunnen om terug te keren naar hun thuishaven in Krimpen aan de Lek.

Kersverse Capelse recreatiewethouder Harriët Westerdijk was geen collegelid dat onderdeel uitmaakten van het officiële programma, maar nam wel sportief deel met haar eigen zeiljacht vanuit ’t Zandrak 'om een positieve bijdrage aan het evenement namens Capelle te leveren'.

Bij de Gouderakse brug bleek echter dat ze haar marifoon niet bij zich had en gedwongen werd bijtijds achter het vlaggenschip terug te keren, omdat ze daardoor de brugwachter niet kon oproepen. Zo miste ze de toespraken.

Een aantal aangemelde schepen kon niet op tijd in de Hollandsche IJssel komen. De Parksluis was dicht vanwege verziltingsproblemen en de bediening van de Snelle Sluis in Moordrecht begon te laat.

Volgend jaar krijgt het zeker een herhaling, maar dan niet op de laatste dag van de zomervakantie.

Meer foto’s » 

 

Dat er behoefte is aan meer goede scheepshellingen demonstreerde dit koppel op ludieke wijze bij de veerstoep van Gouderak toen de vloot voorbij voer.  (foto ©Rob Stolk Concepts)

Gezelligheid troef op de Zeldenrust. Rechts secretaris Peter Both.  (foto ©Rob Stolk Concepts)

Schipper Jacco Pols van vlaggenschip Zeldenrust aan het roer.  (foto ©Rob Stolk Concepts)

Vertrek museumschip Zeldenrust.  (foto ©Rob Stolk Concepts)


«   »