Na Amsterdam en Utrecht sterke groei toerisme in het Rotterdamse

Gepubliceerd op 13 augustus 2018 om 10:21

Volgens CBS kwamen 324.000 toeristen naar Rotterdam in het eerste kwartaal van dit jaar. Een groei van meer dan 26 procent ten opzichte van 2017. De afgelopen jaren steeg deze economische tak in deze stad drie keer zo snel als de rest van Nederland. Zo’n 40 procent van de bezoekers komt uit het buitenland. Vooral Belgen, Duitsers en Britten weten Rotterdam te vinden. Er is ook een sterke toename van mensen uit Aziatische landen. Om de toestroom op te vangen is meer overnachtingscapaciteit nodig. Eenzelfde groei zien we in de Rotterdamse regio.

Gouda heeft de ambitie om dit jaar een miljoen toeristen te trekken. De meesten komen in de weekenden en op de populaire kaasmarkt, waar het steeds drukker wordt. De stad zoekt daarom naar oplossingen om de toestroom meer te spreiden.

De toename van toerisme geeft een enorme impuls aan de economie. Het is arbeidsintensief, het biedt kansen, ook aan minder opgeleiden. Het geld uit het buitenland komt via btw, loon- en inkomstenbelastingen voor een fors deel in de staatskas terecht en heeft meer rendement dan de meeste andere sectoren. De ervaring bij een eerste bezoek bepaalt voor een gast of een bezoek voor een herhaling vatbaar is, dus investeren in infrastructuur en opleidingen is de moeite waard.

Investeren in infrastructuur

De stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders dringt er bij de overheden op aan om snel maatregelen te nemen om dit in goede banen te leiden, want ook rond deze steden neemt het aanbod voor toeristische recreatie toe. De regio heeft ook veel unieke zaken te bieden. Er moet echter wel flink geïnvesteerd worden in de infrastructuur, vooral via water, om dit gebied toegankelijk te maken.

De stichting wil werken aan een betere infrastructuur, een klantvriendelijke aanpak, meer aanmeerplekken bij recreatieve knooppunten en bij de kernen langs de IJssel en meer voorzieningen om te overnachten en recreëren in de prachtige natuurgebieden.

Foto© Rob Stolk Concept


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.