Oudewater huurt verslaggever in voor ‘journalistiek geschreven notulen’

Gepubliceerd op 7 augustus 2018 om 18:42

Door geldgebrek bij mediabedrijven worden geen verslagen meer gemaakt over bestuurlijke zaken. Ertoe doende politieke en maatschappelijke ontwikkelingen zijn te arbeidsintensief om te volgen en daardoor te duur voor uitgevers. Waar vroeger standaard een aantal verslaggevers van lokale kranten in de raadszalen bij gemeenteraadsvergaderingen of commissievergadering waren te vinden, zijn de stoelen nu leeg. Burgers missen daardoor informatie, maar ook kritiek op het gevoerde beleid. De afstand tussen bevolking en het raadhuis wordt steeds groter. Politici krijgen geen feed back uit de maatschappij, interesse voor bestuurlijke zaken daalt tot een dieptepunt. De gemeente Oudewater is dit een doorn in het oog en gaat er toe over om een gemeenteverslaggever in te huren die het gat moet opvullen dat mediabedrijven laat vallen.

Het gaat om 'journalistiek geschreven notulen'. Dat roept onmiddellijk de vraag op hoe journalistiek zo’n verslaggever kan schrijven, zonder het risico te lopen door zijn broodheer op zijn vingers getikt te worden. Levert dit echte journalistieke stukken op, of lekker leesbare propagandaberichten van de zittende raadsmeerderheid? En in welke media worden die verslagen naar buiten gebracht? Journalistiek Nederland en de oud-redactieleden van de lokale IJsselbode bekijken het met argusogen.

NOS Nieuwsuur pakte het op en sprak ondermeer met René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, de lokale pers, raadsleden van Oudewater en de burgerij in het zonovergoten centrum van het stadje. Een reportage met filmverslag.

Lees en zie meer »

Afbeelding fragment schilderij van Oudewater door Cornelis Springer (ca. 1876)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.