Schepen met vaste ligplaats vanwege hypotheek aan de ketting

Gepubliceerd op 6 augustus 2018 om 11:01

De schepen met een vaste ligplaats, zoals hier in de werkhaven van Ver Hitland mogen niet meer voor een tochtje uitvaren als er een hypotheek op rust. Uitsluitend nog voor onderhoud.

(Foto Rob Stolk Concepts)

Schepen komen in Nederland praktisch aan de ketting te liggen, nu ook de Rabobank besloten heeft te stoppen met het verstrekken van hypotheken aan eigenaren die willen varen met een schip met een vaste ligplaats. Alleen voor onderhoud wordt een uitzondering gemaakt. De hypotheek is direct opeisbaar als de eigenaar niet voldoet aan deze voorwaarde. De Rabobank was na de ING de laatste hypotheekverstrekker die dat tot op heden wel toestond. 

Voor mensen die van plan zijn hun dure schip, waarop ze vaak ook wonen, te verkopen, is het een regelrechte ramp. Wie koopt een schip om er niet mee te kunnen varen of heeft voldoende geld om handjecontantje een duur schip te kopen om op te wonen? Ook de regels om een veiligheidscertificaat te krijgen geven voor veel erfgoed eigenaren problemen, omdat de technische aanpassingen vaak het historisch karakter geweld aandoen.

De Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) is verbijsterd. De staat erkende in 2016 het varende erfgoed als cultureelhistorisch waardevol en een nieuwe loot aan de erfgoedstam. Regels moesten soepel worden toegepast om de schepen niet tot drijvende gedrochten te laten verworden door eisen voor woonschepen in de woningwet.

Varend erfgoed kan die naam alleen dragen als ermee gevaren kan worden. Rijk en cultuurfondsen doen hun best om dit in stand te houden, maar de bankensector heeft daar andere ideeën over. 

FVEN vreest het ergst voor nautische evenementen, zoals Sail Leiden, waar normaliter honderden museumschepen uit het hele land samenkomen.

Mensen die hun duurgekochte schip van de hand willen doen, vrezen dat ze geen kopers vinden, of het alleen met een groot verlies kunnen verkopen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.