Droneproef om weidevogels te redden geeft geen resultaat

Gepubliceerd op 29 juni 2018 om 10:38

Foto kievitskuiken Rob Belterman. 

De dronevluchten van Agrarisch Collectie Krimpenerwaard (ACK) om weidevogelnesten te detecteren en markeren hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hooguit zeven jonge grutto’s uit 35 nesten in het gebied Bergambacht waar de proef plaatsvond, zijn volwassen geworden. Een teleurstellend resultaat.

De boeren geven op de site Boerderij.nl aan dat de invloed van predatoren niet moet worden onderschat. 

Lees artikel Boerderij »

 

 

COMMENTAAR

ROB STOLK

Nestbescherming werkt averechts

Boeren die aangeven dat de invloed van predatoren niet moet worden onderschat, geven een excuus om de hoofdrol die zij zelf spelen bij de bescherming van de broedvogels af te zwakken.

Vogelbioloog Rob Belterman, die voor Blijdorp veel onderzoek verrichtte, vertelde het Hollandsche IJssel Altijd Anders direct toen hij hoorde van de droneproef. ‘Door om de nesten heen te maaien laat je preditoren precies zien waar ze de nesten die normaal verborgen zijn, kunnen vinden. Kraaien en vossen zijn slimme dieren.’

‘De enige manier om succes te boeken is door later te maaien zodat de kuiken wat groter zijn,’ meent Belterman. ‘Als de boeren vervolgens vanuit het midden naar buiten maaien, krijgen de kuikens van weidevogels, die overigens goed kunnen zwemmen, de kans via de sloten te ontsnappen. Beter is een strook langs de rand van het veld niet te maaien en te laten verschralen, zodat ze zich daar kunnen verbergen. Dit laatste komt ook de rest van de natuur ten goede.’

Dat er wel goede resultaten worden geboekt in plas-dras-gebieden die deels onder water worden gezet, wekt geen verwondering. Daar worden de vogels niet gestoord en kunnen de nesten opgaan in de omgeving. Predatoren met of zonder drone aanpakken heeft geen zin, die passen zich aan aan het voedselaanbod en als dit zich in een natuurlijke habitat met voldoende schuilplaatsen kan ontwikkelen, ontstaat vanzelf de balans waarnaar men zoekt. Daar is geen dure drone voor nodig.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.