Half miljard voor oeververbinding. Afslag Krimpenerwaard in Ridderkerk komt dichterbij

Gepubliceerd op 23 november 2018 12:16

Bijna een half miljard heeft minister Cora van Nieuwenhuizen beschikbaar voor een nieuwe oeververbinding over de Nieuwe Maas. Over anderhalf jaar zal duidelijk zijn waar die komt. Twee locaties worden bekeken: Feijenoord-Kralingen en Ridderkerk-Krimpenerwaard. Of er voor dat geld een brug of tunnel kan worden aangelegd zal nog moeten blijken. Het geld komt overigens niet allemaal uit de staatskas, slechts 200 miljoen. De rest, 280 miljoen, moeten de omliggende gemeenten ophoesten. Met deze verbinding moet de stress van de Brienenoordbrug worden gehaald, die overigens snel een opknapbeurt moet krijgen, omdat hij al behoorlijk op leeftijd is. De vrees is dat de A16 vast komt te staan, als de bevolking de komende decennia met de voorziene half miljoen toeneemt.

Doortrekken over Hollandsche IJssel?

Een mogelijke oeververbinding vanaf knooppunt Ridderkerk naar Krimpen, die de Algerabrug flink kan ontlasten, brengt de discussie weer opgang of die over de Hollandsche IJssel kan worden doorgetrokken richting de A12 om aan te sluiten op de dan inmiddels verbrede snelweg tussen Nieuwerkerk en Gouda.

Onderhandelen

De kans dat Rotterdam een flinke vinger in de pap krijgt is groot, want die heeft de meeste centen en kan eisen op tafel leggen. Of het bid dat Krimpenerwaard heeft gedaan om 7.500 woningen te bouwen tegen Krimpen aan den IJssel aan, een rol zal spelen, is niet bekend. Het politieke steekspel gaat nu pas echt beginnen.


«   »