Stichting Oude Hollandse Waterlinie presenteert bidboek voor viering 350 jarig bestaan

Gepubliceerd op 19 september 2018 09:50

In 2022 bestaat de Oude Hollande Waterlinie (OHW) 350 jaar. Als het aan stichting OHW ligt, gaat dat gepaard met de nodige festiviteiten. Fort Wierickerschans aan de Oude Rijn wordt een punt waar exposities en activiteiten gaan plaatsvinden. De stichting denkt aan de organisatie van een waterfestival op de Oude Rijn over de Slag om de Zuiderzee. Goejanverwellesluis aan de Hollandsche IJssel in Hekendorp, eveneens onderdeel van de OHW zal in de  belangstelling komen te staan.

Er zijn meer jubilea te vieren in 2022: Utrecht bestaat dan 900 jaar en de waterschappen vieren 900 jaar waterbeheer. Jaap Verkroost, die waarneemt voor de zieke Pieter Verhoeven, voorzitter van stichting OHW, ziet mogelijkheden om uitsluiting bij die festiviteiten te vinden die die instanties in petto hebben. Het bidbook is een uitnodiging aan instanties, bevolking en bedrijfsleven om de Waterlinie zichtbaar te maken.

Bert van den Hoogen van het AD hield een interview met Jaap Verkroost ».

De activiteiten van de stichting OHW sluiten aan bij het thema Gouden Eeuw Rivier dat de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders al volgend jaar wil uitrollen. Bezoekers zouden dan een met de trekschuit van Oudewater naar Goejanverwellesluis varen om vandaar langs de Dubbele Wiericke naar Wierickerschans kunnen gaan. 

Einde van de Gouden Eeuw

Het Rampjaar 1672 waarin de troepen van Lodewijk XIV door de OHW werden gestuit, maakte een eind aan de Gouden Eeuw en waren ingrijpend voor de Hollandsche IJsselregio: de kastelen van IJsselstein en Montfoort en de steenovens van Haastrecht werden door terugtrekkende Franse troepen opgeblazen om nooit meer te worden herbouwd.

 

Inundaties Oude Hollandse Waterlinie (bron Wikipedia)


«   »