Essentaksterfte probleem in EZH-bos Krimpen aan den IJssel

Gepubliceerd op 23 augustus 2018 om 09:46

Omdat tegen de ziekte is niets is gewassen en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als er dode takken of bomen vallen, gaat Staatsbosbeheer voor de Goenalliantie Midden-Holland de aangetaste essen in het EZH-bos in Krimpen aan de IJssel verwijderen. Het bos rond het schakelstation met hoogspanningsmasten en -kabels, vernoemd naar de eerste eigenaar Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland, blijft open voor bezoekers, maar die moeten rekening houden met tijdelijk afgesloten fiets- en wandelpaden. De kale plekken die ontstaan worden beplant met andere inheemse bomen.

Wat is essentaksterfte?

Het begint met bladvlekjes, gevolgd door verkleuring van de nerven en het geheel of gedeeltelijk afsterven van het blad. Vervolgens kleuren de twijgen bruin en sterven delen van de es af door deze schimmelinfectie. Van juni tot en met september krijgt deze schimmel kleine paddestoelen die voor de verspreiding van de sporen zorgt. Vooral de gewone es is gevoelig voor deze ziekte. Het meest als ze in bossen of hakhoutgebieden staan. Het probleem komt in heel Europa voor.

De Universiteit van Wageningen is op zoek naar een oplossing. De hoopt ze te vinden in de natuur zelf. Ze zijn op zoek naar bomen in een aangetast bos die resistent lijken en doet een oproep om daar melding van de doen.

Lees meer »

 


«   »