Van den Berg en De Koning maken de lekkerste stroopwafels ter wereld

Gepubliceerd op 22 augustus 2018 13:53

Als de lekkerste stroopwafels uit Gouda komen, dan maakt Siroopwafel- en banketbakkerij Van den Berg/Van Vliet de lekkerste ter wereld. Amsterdammers die de kaasstad bezoeken zeggen dat is kasie als ze deze wafels proeven. Je moet het maar weten. Onze boude conclusie dat ze de lekkerste ter wereld zijn, volgt naar aanleiding van een discutabel maar ludiek kwaliteitsonderzoek van In de Buurt Gouda over de plek waar je de lekkerste stroopwafels in Gouda kunt kopen. Banketbakkerij Herfst aan de Lange Tiendeweg 43 kwam als derde uit de bus. Markus (achter de Hema) als tweede. Siroopwafel- en banketbakkerij Van den Berg/Van Vliet aan de Lange Groenendaal 32 versloeg zijn concurrenten met ruime voorsprong en eindigde als eerste. 

Ton van den Berg (64), samen met Frank de Koning, eigenaar van de winnende wafelbakkerij, is de vijfde generatie stroopwafelbakkers. Zijn zoon Mike van der Berg (29) zet de traditie voort. Vorig jaar fungeerde dit drietal (zie foto) nog als testpanel voor de beste supermarktstroopwafels. Maar die kunnen natuurlijk niet tippen aan hun echte Goudse.

En voor wie het niet weet. In tegenstelling tot de Goudse kaas die niet in de stad wordt gemaakt, slechts verhandeld, komt de orginele stroopwafel wel echt uit Gouda. De eerste siroopwafels van koekenbakker Kamphuisen moeten ergens halverwege de 19e eeuw het levenslicht hebben aanschouwd. Ze werden toen van deegresten en koeksnippers gemaakt en stonden bekend als armenkoeken. Al snel werd het beproefde recept in de rest van Nederland opgepakt. De laatste Van Kamphuisen stopte ermee in 1970. Hij adviseerde zijn zoon vanwege de moordende concurrentie een ander beroep te kiezen, waarvoor je niet zo hard en lang hoefde te werken.

Op de foto in het krantenartikel Ton van den Berg, Frank de Koning en Mike van den Berg

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.