Provincie telt ganzen om dodingsquotum te bepalen

Gepubliceerd op 20 juli 2018 10:31

Elke derde zaterdag van juli worden de zomerganzen geteld. De laatste jaren stond de teller op zo’n 630.000 dieren.

Op basis van deze tellingen beslist de provincie hoeveel ganzen er mogen worden afgeschoten of vergast. Het is de bedoeling dat de ganzen daarna worden geconsumeerd.

In de ruiperiode kunnen ganzen niet vliegen. De ruiperiode is relatief kort en duurt voor de grauwe gans ongeveer van 20 mei tot 15 juni en voor de brandgans en de Canadese gans ongeveer vanaf 20 juni tot 15 juli.

In Zuid-Holland worden de ganzen vergast. Faunabeheereenheid Zuid-Holland (FBE) voert het ganzenakkoord uit. FBE is een stichting waarin de jachthouders van Zuid-Holland samenwerken. Naast de jachthouders zijn ook maatschappelijke organisaties in het bestuur vertegenwoordigd.

De ganzen in Zuid-Holland worden vergast. In de ruiperiode worden ganzen in een vangkraal gedreven die leidt naar een container. Daar wordt CO2 (koolstofdioxide) ingelaten. De ganzen verliezen hun bewustzijn en hebben na twee minuten geen hartslag meer. Volgens de Raad van de Dierenaangelegenheden is dit de minst dieronvriendelijke wijze om ganzen te doden.

In Utrecht wordt het overschot door jachtverenigingen afgeschoten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.