Monding IJssel is licht brak, maar IJssel zelf niet. Hoe kan dat?

Gepubliceerd op 19 juli 2018 om 10:32

Bij de monding van de IJssel is het water licht brak en bevatte onder de Brienenoordbrug afgelopen nacht 735 milligram zout per liter. In juni was dat nog niets, maar op 10 juli was dat het dubbele (ter vergelijking: zeewater bevat 17000 milligram per liter).

Hoe kan het dat de IJssel dan zoet blijft?

De waterstroom uit de Lek (meest zoet Rijnwater) loopt af tot hij tegen de lager gelegen Nieuwe Maas opbotst die via Het Scheur en de Nieuwe Waterweg in open verbinding staat met de zee. Dat zorgt ervoor dat het water van de Lek eerst de lager gelegen IJssel indraait en vult voordat het Rotterdam in stroomt. Waar brak in zoetwater overgaat, hangt dus af van de hoeveelheid zoetwater die van de Lek afkomt en het zeegetijde.

Denk niet dat zoetwater zich direct mengt met het zeewater. Zoetwater is lichter dus drijft op zouter water. Daardoor ontstaat er richting zee een gebied waar boven zoeter en onder zouter water is en het water een beetje hoger staat dan zeeniveau.

Via waterinfo.rws.nl kunt u volgen wat de zoutstatus is van ons oppervlaktewater.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.