Koolmezen helpen tegen buxusmotrups

Gepubliceerd op 1 juni 2018 om 10:00

Mensen gebruiken chemische middelen en biologische bestrijding met feromoonvallen of de bacterie Bacillus thuringiensis, beide met dodelijke afloop. Maar de bestrijding met chemie en bacteriën doodt ook insecten. Er wordt melding gemaakt van dode koolmeesjongen in hun nestkasten op plekken waar de planten zijn behandeld. Koolmezen en kippen eten deze rupsen namelijk en geven die aan hun jongen. Koolmezen hebben deze exoot ‘ontdekt’  en hebben zelfs het kunstje geleerd de coconnen open te breken.

Bovendien lijken buxushagen wel dood te gaan, omdat ze hun blad verliezen, maar niets is minder waar. Als de rups is uitgegeten loopt de struik gewoon weer uit. Gezonde struiken die goed worden bemest, hebben er sowieso minder last van.

Het is een triest gezicht om zo'n haagplant in een soort herfsttooi te zien. Kunt u daar niet tegen, zet er dan iets anders voor in de plaats of snoei hem terug, maar gebruik geen bestrijdingsmiddelen, want die doden de dieren die de rupsen op een natuurlijke manier in de toom houden. Ook geen ‘biologische’ middelen, als kamilleextract, want die doden ook insecten als lieveheersbeestjes (die eten bladluis) en bijen. Besef biologisch niets wil zeggen. Slangengif en extracten van giftige planten zijn ook ‘biologisch’.

Lees meer »


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.