Drones met warmtecamera’s beschermen wel nesten, maar geen kuikens.

Gepubliceerd op 31 mei 2018 16:54

Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) laat met een drone warmtebeelden maken om nesten op te sporen. De eerste vluchten waren succesvol. Zodra ze zijn gevonden worden ze met stokken gemarkeerd, zodat er met maaien omheen gereden kan worden. AD Oost Rotterdam laat met een film zien hoe dat in z'n werk gaat.

Lees meer »

Zinloze actie

Vogelbioloog Rob Belterman vertelt Hollandsche IJssel Altijd Anders dat deze manier van bescherming averechts werkt. ‘Het is qua vogelbescherming een zinloze actie’, weet hij. ‘Door er om de gemarkeerde plaatsen heen te maaien, ontstaan groene spots in een kaal veld die als voedsellocatie door kauwtjes en vossen worden herkend. De nesten beschermd, maar de vogels dood. Wat de boeren denken te redden, zetten ze daardoor in de picture voor deze predatoren. Beter is wachten tot de nesten zijn uitgekomen en dan het weilend vanuit het midden cirkelend naar buiten maaien of in twee etappes te maaien. Zo krijgen de jongen de kans te ontsnappen’.

Jonge weidevogels kunnen zwemmend ontsnappen

‘Wat veel mensen niet weten is dat jonge weidevogels gewoon kunnen zwemmen. Kievit- en gruttojongen kunnen ontsnappen via sloten. Beter is de randen niet mee te maaien, zodat ze zich daar schuil kunnen houden en er tegelijkertijd een natuurlijke wilde weiderand ontstaat die kan uitzaaien en de biodiversiteit kan bieden voor andere dieren, als insekten.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.