Geen verbod op Japanse duizendknoop

Gepubliceerd op 15 november 2019 om 12:02

De stichting Platform Stop Invasieve Exoten meldt dat minister Schouten de verkoop van de Japanse duizendknoop niet gaat verbieden. De woekerplant die door groenbeheerders met man en macht wordt bestreden, wordt onder de naam polygonumstokken of Hollandse bamboe nog steeds aangeboden door bloemisten en tuincentra, aldus vakblad Stad+Groen. Het ministerie erkend dat dit onwenselijk is, maar ’kiest voor een halfzachte aanpak‘, aldus het platform. De plant is zo sterk dat hij enorme vernielingen aan kan richten, omdat hij zich door kleine kiertjes in funderingen en wegen een weg baant en daarbij de boel ontzet. Kleine stukjes wortel groeien uit tot een complete plant. Daarom wordt iedereen opgeroepen mee te helpen om de plant uit te roeien en opgeroepen de  platenresten niet bij de compost te doen, maar bij het restafval. Overigens is de plant eetbaar en te gebruiken als alternatief voor rabarber. Ook de waterschappen zijn druk doende de exoot uit te roeien.

Varkens kunnen de klus klaren

Deventer is al begonnen om de duizendknoop circulair te verwerken door het snoeiafval aan varkens te voeren. Dit wordt gedaan in Bathmen, waar varkens buiten worden gefokt. De planten worden voor het rooien met de rootwave-methode onder stroom gezet zodat ze door de hitte sterven. De test is kleinschalig, maar als die succesvol verloopt kan het landelijk worden uitgerold.

In de gemeente Westerwolde, Emmen en Renkum later ze akkervarkens het werk doen. Die eten de plant met wortel en al op, maar helaas ook alles wat eromheen groeit.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.