De ene hoornaar is de andere niet

Gepubliceerd op 30 september 2019 om 10:38

Er doemen weer allerlei spookverhalen op over het gevaar van de hoornaar nu er Aziatische hoornaars worden gespot. Om u gerust te stellen; hoornaars zijn wel grotere, maar minder agressieve wespen dan gewone wespen, die overigens, samen met ander insecten die het op ons gemunt hebben, op hun menu staan. In die zin zijn ze ons behulpzaam. Jammer dat ze ook bijen kunnen doden en dat is de enige reden waarom de exotische Aziatische soort moet worden bestreden. De inheemse Europese hoornaar wordt tot 25 mm lang en heeft een overwegend gele kop en achterlijf en oranjebruine poten. De Aziatische is iets kleiner en hoofdzakelijk zwart, met een iets kleiner stuk geel achtlijf, een oranjebruine kop en zwarte poten. De hoornaars, ook wel paardenwespen genoemd, komen niet naar mensen, zoals de irritante limonadewesp, dus je hoeft er niet bang voor te zijn. Komen ze in het nauw, of kom je te dicht bij hun nest, dan is het wel oppassen geblazen, net zoals bij... 

bijen het geval is. Een gezond persoon overleeft 500 tot 1000 steken.

Wie allergisch is voor gewone wespensteken, moet zeker ook oppassen voor het gif van deze beduidend grotere broers. Een steek van een hoornaar is minder giftig dan van een gewone wesp, maar wel pijnlijker, omdat hun angels groter zijn en het gif een hogere concentratie acetylcholine bevat die branderig aanvoelt. De kans op een gevaarlijke allergische reactie is wat groter dan bij een gewone wesp. Gelukkig hoor je ze goed door het irritante geluid van hun vleugels, ze heten niet voor niets 'hoor naar.' De Europese hoornaar bouwt zijn nest in een holte, dat kan in een boom zijn of een muur, de Aziatische soort maakt zijn nest in een boom. Een kolonie hoornaars sterf iedere winter uit.

Bijendoders

Als een bijennest wordt aangevallen door een Europese hoornaar, gaan de bijen massaal op het dier zitten om het te doden door oververhitting met hun lichaamswarmte. Die truc hebben ze in de loop van miljoenen jaren geleerd. De Aziatische hoornaar, waar een Moerkapelse imker melding van maakte bij Waarneming.nl, herkennen ze echter niet als vijand en kunnen ze niet op deze manier uitgeschakelen. Die krijgt daardoor de kans om flink huis te houden in een bijenkast. Dit gaat ten koste van bijenvolken, bestuiving en honingopbrengst. Daarom heeft de Europese Gemeenschap de exoot in de ban gedaan. Op dit moment zijn hun koninginnen op zoek naar een volgende nestelplaats, dus als je nu een Aziaat tegenkomt, is het vrijwel zeker een koningin en door die te doden, voorkom je dat er een nieuwe kolonie wordt gesticht.

Spookverhalen

De spookverhalen die de ronde doen over het gevaar van de Aziatische hoornaar voor de mens, zijn afkomstig van mensen die hem verwarren met een Japanse reuzenhoornaar. Dit monster, dat alleen op en rond Japan voorkomt, wordt wel twee keer zo groot als zijn Aziatische neefje, tot zo’n 50 mm en de dosis gif die deze joekel injecteert met zijn 6,25 mm lange angel, is wel levensgevaarlijk. Het is zelfs doodsoorzaak nummer één in Japan, als het over dood door dieren gaat, er sterven 40 mensen per jaar aan. Maar wees gerust, dit duimgrote monster komt hier niet voor.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.