Vuurwants alleseter

Gepubliceerd op 17 september 2019 om 10:37

Rood insekt zonder vleugels, betekent de Griekse naam Pyrrhocoris apterus van deze warmteminnende vuurwants, die we steeds vaker zien in onze regio. Vaak op een linde, omdat ze die het lekkerst vinden. Deze diertjes, die eruit zien als een Afrikaans masker, eten niet alleen sappen van de bladeren van planten, of de zaden, maar hebben het met hun zuigsnuit ook gemunt op insecten, waarbij ze jongere soortgenoten niet ontzien. Een veelvraat dus. De plantensappen zuigt de vuurwants voornamelijk op om ze giftig te worden dat het vogels afschrikt, al doet hun masker dat ook al.

Recent onderzoek wijst uit dat het diertje pyrrhocorine afscheidt, dat is een peptide die als antibioticum inzetbaar is om de multirestente staphylococcus aureus te lijf gaat.

De vuurwantsen die u nu ziet, zijn de tweede generatie van dit jaar. Zij moeten als het kouder wordt op een veilig warm plekje de winter zien te overleven om in mei hun altersekse op te kunnen zoeken om voor het nageslacht te zorgen . Dat wordt geen Vluggertje, want ze trekken voor een copulatie soms wel een halve dag uit. Uit de eitjes komen nimfen zonder zwarte stippen, want die komen pas na vier keer vervellen.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.