Blauwalg niet meer gevaarlijk; wel woekert grote kroosvaren en Japanse duizendknoop

Gepubliceerd op 26 juni 2019 om 14:27

De maatregelen die het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard heeft genomen om de blauwalg terug te dringen hebben effect gehad. De hoeveelheid is weer normaal. Door temperatuurstijging kan dit echter snel zomaar weer anders worden. Het waterschap blijft daarom monotoren, om direct maatregelen te kunnen treffen als het weer terugkomt, want de blauwalg zorgt voor stank, vissterte en irritaties bij mensen die ermee in aanraking komen. Groot kroosvaren en Japanse duizendknoop zorgen voor andere problemen.

Groot kroosvaren geeft overlast

Rijnland worstelt met teveel kroos op het oppervlaktewater. Dit groene tot rode tapijt van drijfplantjes kan in korte tijd sloten en meren bedekken. Het eronder aanwezige water krijgt daardoor geen licht en sterft door zuurstofgebrek. Dat heeft stank tot gevolg. Het waterschap geeft aan dat verwijderen weinig helpt omdat het zo snel aangroeid. Ze houdt het wel in de gaten.

Bestrijding Japanse duizendknoop een lastig proces

Het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard is sinds enkele jaren bezig om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De plant veroorzaakt schade aan dijken en wegen. Op twintig locaties wordt het inmiddels bestreden. Een proces dat jarenlang kan duren. Vindt u deze plant? Haal hem weg en zorg dat alle ook wortels worden weggehaald. De duizendknoop kan in toom worden gehouden door de stengels een aantal keer per jaar uit de grond te trekken. Zelfs een klein, achtergebleven deel van wortel of stengel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. De planten en de wortels met aanhangende grond moet daarom bij het restafval en niet op de composthoop, bij het groenafval of in de natuur, om verspreiding te voorkomen. Voor wie dat leuk vindt: de plant is eetbaar en qua bereiding en smaak vergelijkbaar met rabarber.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.