Kruiden pluk je in Oudewater gewoon langs de straat

Gepubliceerd op 16 april 2019 om 10:42

Groente en fruit direct uit de eigen buurt.  Hoe lekker is dat? Een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Waarom niet. Of wat basilicum meenemen om ’s avond een Italiaanse schotel op smaak te brengen? In Oudewater is dat geen probleem. Dat is het idee van een eetbare stad. De kruiden en bloemen groeien om de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten én uw maaltijd te veraangenamen. Urban Farming, stadslandbouw en voedselbossen kennen vele vormen. In Oudewater zijn stukjes grond omgetoverd tot tuinen met kruiden, groenten, fruit. Een bankje staat er bij om van dat alles te genieten. De aftrap van 'Eetbaar Oudewater" is op 11 mei van 15.00 tot 17.00 uur aan het Toleind 1.

Op de markt zijn kruidenbakken gezet en is er veel eetbaars te vinden in de Oudewaterse landschapsparken. Ook vlinders en insecten die dit soort plaatsen nodig hebben profiteren ervan. De locaties zijn aangedragen door enthousiaste Oudewaternaren die de stukken zelf geschikt hebben gemaakt en het willen onderhouden. 

In de Parochietuin bij de Oud-Katholieke kerk H.H. Michael en Johannes de Doper is een combinatie van planten en kruiden te vinden die veelal een symbolische betekenis hebben in de bijbel.

In de knik van de Lange Burchwal van het plantsoentje in Het Rode Dorp, ontworpen door Jan Wils en gebouwd in 1920, is gezocht naar een dorpse sfeer in de vorm van een buur(t)tuin met snoephagen, fruit, kruiden, groenten, bijenplanten en meer.

In de Eet- en Beweegtuin op het Toleind met een trimparcours staan fruitbomen en allerlei andere eetbare planten en kruiden waar u wild mag plukken of ‘bermsnacken’.


«   »