Bevers terug in Hollandsche IJssel!

Gepubliceerd op 18 januari 2019 om 18:16

De Europese bever is terug in de Hollandsche IJssel, dat maken de foto’s van afgeknaagde boomstammetjes die Rob Belterman maakte voor Gouwe IJssel Nieuws wel duidelijk. Waar hij de foto‘s maakte houdt hij liever voor zich, om verstoring van de plek te voorkomen.

Het was een kwesie van afwachten, want dat ze terug zouden komen, na de herintroductie in de Biesbosch, was zeker. In de nieuwe Waterweg bij de IJsselmonding op de Zaag en in vloedbos Stormpolder, dichter bij de Biesbosch, hadden ze zich al eerder geïnstalleerd en mondjesmaat waren er al waarnemingen in de IJssel geweest. De afgeknaagde stammetjes bewijzen dat het de dieren niet meer om simpel een verkenningstochtje te doen is, maar dat werk maken van hun omgeving.

 

Mogelijk zijn het tweejarigen uit de Zaag/Stormpolder die op zoek zijn naar hun eigen territorium. U hoeft niet bang te zijn voor overstromingsgevaar, want de Euro- pese variant is geen dammenbouwer, zals de bevers die we van Walt Disney films kennen. De stammen knaagt hij om om bij de takken te kunnen komen, waarvan hij zijn burcht bouwt.

In Limburg is de populatie inmiddels zo groot dat die een gevaar vormt voor de dijken. Daar wordt al over- wogen om ze af te schieten. Vroeger werd de bever om andere redenen bejaagd. Niet allleen voor het bont, maar ook voor bevergeil, een naar muskus ruikende stof uit de anaalklieren die werd gebruikt in parfums en geneesmiddelen. Ze zijn normaal overdag actief, maar in deze drukke omgeving vaker in het schemerdonker.

Lees meer »


«   »