Alternatieve landbouw moet bodemdaling en CO2 reduceren

Gepubliceerd op 28 november 2018 om 12:29

Met alternatieve landbouwgewassen die in moerasomstandigheden groeien, zoals kroos, wilde rijst, cranberry’s of lisdodden, kan de bodemdaling en CO2-uitstoot een halt toe worden geroepen. Het vraagt investeringen van boeren om om te schakelen en methodes te ontwikkelen om het effectief te oogsten.

Roelof Westerhof is landbouwkundig ingenieur, verbonden aan een proefboerderij in Zegveld. Hij benadrukt het maatschappelijk belang om over te gaan op andere gewassen die beter passen bij de veranderende omstandigheden. Niet alleen het klimaat, de bodemdaling, natuurbescherming en behoefte aan plekken om energie op te wekken, maar ook het recreatieve gebruik van het landschap vragen om een andere aanpak van de beschikbare ruimte. De kunst is om daar een verdienmodel aan te koppelen dat voor de huidige agrariërs interessant genoeg is om om te schakelen. Als een boer zijn weiland door alternatieve gewassen te verbouwen beschikbaar kan stellen als waterberging of zuiveringsmoeras, ontstaat er een winwin situatie, meent Westerhof in een interview met Hans-Paul Andriessen van het AD.

Cranberry’s zijn gezonde vruchten die het goed doen op zure, vochtige grond. Het kan tot 40 ton bessen per hectare opleveren. Wilde rijst wordt in Europa al in Hongarije geteeld.

Kroos is een explosief groeiend gewas waar wilde eenden niet voor niets dol op zijn. Het kan als waterlinzen worden gegeten in soep, curry en salades. Maar het eiwitrijke gewas kan ook gebruikt worden om eiwitten uit te halen voor verven, coatings en lijmen. Het kan dienen als voedsel voor (pluim-)vee en thuisdieren. De kroos levert veel op per vierkante meter en kan soja vervangen die nu uit Zuid-Amerika moet worden geïmporteerd.

Voor de lisdodde zijn ook veel toepassingsgebieden: de wortelscheuten kunnen in de soep en als asperges worden gegeten, ook rauw in salades. Dit product is tevens een goede vervanger voor gras als veevoer en kan als biomassa gebruikt worden en om bouwmaterialen van de maken, zoals spaanplaat, isolatiemateriaal of biopolymeer. Er wordt nog gezocht naar een goede oplossing voor het oogsten, want lisdodden snijden gaat is lastiger dan grasmaaien.

 

Lees meer »


«   »