Rechter verbiedt afschieten knobbelzwanen

Gepubliceerd op 23 november 2018 om 12:15

De Stolwijkse dierenarts Saskia van Rooy heeft het voor elkaar gekregen dat de Provincie Zuid-Holland voorlopig geen knobbelzwanen meer mag laten afschieten. De rechtbank in Den Haag heeft dat gisteren laten weten na een kort geding dat werd aangespannen door Faunabescherming en Stichting Dierenradar, waarvan Van Rooy deel uit maakt, zo meldt het AD.

De provincie had de vrijstelling niet voor heel Zuid-Holland mogen geven, maar alleen voor specifieke situaties waar is aangetoond dat de zwanen teveel schade veroorzaken. Ook het probleem dat het moeilijk is om jonge knobbelzwanen te onderscheiden van de beschermde kleine zwanen, die met de knobbelzwanen optrekken, heeft meegewogen in het besluit.

Het verbod geldt tot zes weken nadat de provincie heeft gereageerd op de bezwaren van beide organisaties. Over de manier waarop de zwanen uit hun lijden moeten worden verlost nadat ze zijn aangeschoten, is niet geoordeeld. Over de mogelijkheid dat met steekwapens, messen te doen of door inzet van honden, had dierenactiviste zich vooral drukgemaakt. De bal ligt bij de provincie.


«   »