Koolmezen vergiftigd door bestrijdingsmiddel tegen buxusmot?

Gepubliceerd op 25 september 2018 om 11:11

Ko Katsman van vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude acht het goed mogelijk dat de koolmezen zijn omgekomen door bestrijdingsmiddelen die worden ingezet tegen de rupsen van de buxusmot. Vooral de jonge dieren hebben daar onder te lijden. Volgens Jacques Bovens PvdA/GroenLinks zijn in Zuidplas al geruime tijd geen koolmezen meer gesignaleerd. De vrees is dat ze vergiftigd zijn. Bovens vraagt het college van Zuidplas wat de gemeente doet als dit inderdaad het geval is, meldt het AD.

Lees meer »

Reactie

Vogelbioloog/fotograaf Rob Belterman uit Nieuwerkerk aan den IJssel meldde via Facebook dat giftige stoffen die in jonge vogels zijn gevonden wel degelijk hun dood hebben veroorzaakt. Hij wijst erop dat er in september ook minder koolmezen te zien zijn, omdat de vogels wegtrekken naar rustigere bosgebieden zodra ze de jongen hebben grootgebracht. Ook de droogte heeft zijn tol geëist. Een grafiek van waarneming.nl toont dat er in de periode juli/september minder koolmezen worden geteld (in gemeente Zuidplas) In oktober komen ze volgens Belterman wel terug als mensen gaan voeren.

Hij adviseert overigens de buxusliefhebbers een relatief onschuldig mengsel van water, groene zeep en spiritus te gebruiken tegen de buxusrups.

 


«   »