‘Door een of twee knobbelzwanen neer te schieten vliegt de rest weg’

Gepubliceerd op 7 september 2018 om 09:21

Rudi Terlouw uit Ouderkerk is knobbelzwaanexpert in de Krimpenerwaard. Hij heeft ontwikkeling van de knobbelzwaan en de invloed van de dieren op het landschap en het boeren­bedrijf nauwlettend gevolgd en meegewerkt aan het nieuwe fauna­beheerplan van de provincie dat deze week door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Jagers mogen nu met een mes aangeschoten zwanen uit hun leed verlossen en ‘kunnen nu onnodig dierenleed voorkomen’, zegt hij in een interview tegen Ruud Witte van het AD. 

 

Alternatieve methoden om de dieren weg te krijgen, jagen ook gewenste weidevogels weg, meent Terlouw. Ook vindt hij dat de natuurbeleving achteruitgaat als er niet gemaaid wordt omdat sommige weidevogels kort gras nodig hebben.

Gemeenteraadslid en dierenarts Saskia van Rooy uit Stolwijkse is mordicus tegen en vindt het barbaars. Ze kreeg de gemeenteraad van Krimpenerwaard zelfs zover dat ze tegen de nieuwe jachtregels stemden.

Alles heeft natuurlijk te maken met geld. De zwanen komen af op het eiwitrijke gras en maaien dat voor de neus van de koeien weg. Dat gaat ten koste van de opbrengst. Terlouw beweert dat de schade die de populatie toebrengt zo groot is dat enkele boeren daardoor zouden moeten stoppen. Ook derft de Provincie inkomsten uit de pacht en jachtvergunningen.

Lees meer »


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.