Waterschap gaat Japanse duizendknoop te lijf

Gepubliceerd op 6 juli 2018 om 15:51

Op circa twintig locaties in ons gebied gaan Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard de Japanse duizendknoop aanpakken. Dit moet ertoe leiden dat de excoot niet verder verspreidt en uiteindelijk uit onze wegen en dijken verdwijnt.

‘De plant groeit hard en is zo sterk dat wegverharding en de bekleding van de dijken aangetast worden. Omdat de plant hardnekkig is, neemt de aanpak enkele jaren in beslag’, legt hoogheemraad Paul van den Eijnden uit in de Nieuwsbrief van het waterschap.

 

 

DUIZENDKNOOP WOEKERT BIJ MONUMENT DUBBELTJE OP Z’N KANT TUSSEN KLEIN- EN VER HITLAND  (FOTO ROB STOLK)

 

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met lange, holle stengels van 0,5 tot 3m lang met zijtakken en bladeren van 5 tot 12 cm groot. In de winter sterft de plant bovengronds af. In maart en april schieten de, enigszins rood met groene, scheuten snel de grond uit. De stengel is opgebouwd uit holle delen waartussen zich de knoop bevindt, waaraan zich een zijtak en een blad bevinden. De plant bloeit in augustus en september met pluimen van crème-witte bloemen.

 

Tips ter bestrijding

Het waterschap geeft inwoners tips om de plant te bestrijden: uitgraven en wortels verwijderen. niet bij groenafval doen, maar weggooien met restafval om verspreiding te voorkomen. De duizendknoop kan ook in toom worden gehouden door de stengels een aantal keer per jaar uit de grond te trekken.

Plant gras op de plek waar de Japanse Duizendknoop zich bevond en maai dit iedere twee weken (let op: ook dit maaisel moet bij het restafval).

 

Eetbaar

In het voorjaar is het niet nodig alles te vernietigen, want de jonge scheuten zijn eetbaar en kunnen geoogst worden zolang de stengel knakt als je die breekt. Het is familie van de rabarber en kan als zodanig worden klaargemaakt. Lees meer »


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.